Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Výsledky voleb v ZO OS Dolu ČSM, Stonava

5. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

happy-cartoon-smiley-face-thumb2268974.jpgVe dnech 7. a 8. listopadu 2023 proběhly na dvou volebních místech volby do Závodního výboru a do Revizní komise, základní odborové organizace Dolu ČSM. Volby řídila volební komise, jejímž předsedou byl zvolen Ing. Petr Bílek. Z těchto voleb byly zvoleny stanovené počty členů odborových orgánů.

 

Budovy Dolu Frenštát půjdou k zemi do konce roku, šachta zůstane stát

4. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

b7470d7c24_90893611_u.jpgPo zásypu těžních jam F4 a F5 začne státní podnik DIAMO bourat první objekty v areálu Dolu Frenštát. Zmizet nakonec nemusí úplně všechny. Obec Trojanovice totiž požádala o zachování těžních věží a strojovny jako připomínku hornické činnosti.

 

Těžařům rostou náklady. Zvýší to třeba ceny uhlí

1. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_21687315-smiley-vector-illustration---puzzled-face.jpgNěkteré těžební firmy nejspíš navýší ceny svých produktů pro zákazníky. Důvodem je růst nákladů. Ten v příštích letech ještě posílí navýšení úhrad z vydobytých nerostů, který nyní schválila vláda. Vyplývá to z komentářů firem pro ČTK. Ekologové naopak zvýšení úhrad uvítali, podle nich mohlo být ještě vyšší.

 

Podle Hladíka český průmysl promeškal dekarbonizaci. Brabec nesouhlasí

29. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

14491196.jpgTuzemský průmysl podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) asi promeškal start hromadné dekarbonizace. S tím však nesouhlasí jeho předchůdce Richard Brabec (ANO), podle nějž poptávka po dekarbonizaci vzrostla s růstem cen energií. Oba politici se střetli v pořadu Otázky Václava Moravce České Televize.

 

Na východě Číny došlo k nehodě v uhelném dole

28. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

animated_angel_emoticon_praying_hg_whtgifw570.gifPři nehodě v uhelném dole ve východní části Číny v provincii Shandong zemřeli dva horníci, osmnáct jich zůstalo uvězněno. Neštěstí se stalo poté, co kamení zničilo část důlního tunelu, informovala čínská státní televize China Central Television.

 

Vláda chce zvýšit odvody z těžby. Nejvíce z uhlí

28. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_10118066-money-loving-smiley.jpgOdvody těžařských firem zřejmě o jednotky procent stoupnou, vláda se chystá novým nařízením zvýšit úhrady z některých vydobytých nerostů včetně uhlí. Vyplývá to z návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který ve středu projedná vláda.

 

Muži došli. V ukrajinských uhelných dolech poprvé pracují ženy

27. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpg

Ruská invaze změnila charakter ukrajinské těžby uhlí. Řada horníků na východě Ukrajiny totiž v minulých měsících odešla bojovat a podnikům tak chyběli pracovníci. I proto se vedení některých těžebních společností rozhodlo poprvé v historii hledat nové zaměstnance mezi ženami a více než sto z nich tuto nabídku i přijalo

 

 

MŽP vypsalo dotace na transformaci uhelných regionů za 30 miliard

24. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

autori-smajlik.jpgMinisterstvo životního prostředí (MŽP) dosud za zhruba rok fungování programu na podporu transformace uhelných regionů vyhlásilo dotační výzvy v hodnotě více než 30 miliard korun, což jsou více než dvě třetiny celkem vyčleněných peněz z evropských fondů. Do konce roku by resort měl rozhodnout o poskytnutí dotací za deset miliard korun. Novinářům to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

 

Rozvoji okolo Milady brání neodepsané zásoby uhlí

23. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

de_leuke_gravende_cartoon_van_de_mol_servet-re1dd24b3ad6f4fc48cd125d1fc0e750c_2cf00_8byvr_324.jpgU jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem bude ovocný sad a alej. První dva stromy zasadili ředitelé státního podniku Diamo, kterému rekultivované plochy po těžbě hnědého uhlí patří, a Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje. Zásadnímu rozvoji oblasti okolo vodní plochy s rozlohou 250 hektarů brání neodepsané zásoby uhlí. Termín majetkoprávního vypořádaní území byl odložen do roku 2025, řekl novinářům ředitel Diama Ludvík Kašpar.

 

Teleky: Česko má uhlí dost. Když bude vláda chtít

22. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

8594837.jpgŘešení komplexního energetického průšvihu, ve kterém se Česko nachází, má přinést nová Státní energetická koncepce. „Vláda zatím neuvolnila sedm miliard korun potřebných na transformaci teplárenství,“ upozorňuje poslanec Róbert Teleky.