Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Nadace OKD získá od těžařů dar ve výši 58 milionů

9. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_10118066-money-loving-smiley.jpgSpolečnost OKD poskytne své firemní Nadaci OKD mimořádný dar 58 milionů korun. Prostřednictvím jejího grantového řízení budou tyto peníze využity na podporu veřejně prospěšných projektů měst a obcí spojených s hornictvím v okresech Karviná a Frýdek-Místek.

 

Jsou důlní vody rizikem pro povrch? Diamo řeší budoucnost podzemí po ukončení těžby

8. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

_vyr_277512766-popelnik-original.jpgStátní podnik Diamo chystá studii, která prověří, co se bude dít s opuštěnými doly, až definitivně skončí těžba černého uhlí. Problémy můžou být se stoupající důlní vodou. Zatím se kvůli horníkům odčerpává, ale není jasné, co bude dál.

 

Srbští horníci náhodou objevili starověkou loď. Římské plavidlo je skvěle zachovalé

7. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgHorníci v srbském povrchovém uhelném Dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45 tisíci obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny, uvedla agentura Reuters

 

Neuvěříte, kdy v Číně začali těžit uhlí

4. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

8594837.jpgNová archeologická studie publikovaná nedávno v časopise Science Advances odhalila vůbec nejstarší systematickou těžbu a využívání uhlí lidmi jako paliva. K těžbě docházelo v severozápadní Číně asi před 3 600 lety.

 

V Česku rostou soláry. Větrníky nikdo nestaví

3. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

7062.jpgInstalovaná kapacita nově zprovozněných fotovoltaických elektráren v Česku loni stoupla meziročně o 366 procent, vyplývá z analýzy společnosti TPA Valuation & Advisory. Enormní nárůst firma očekává také v letošním roce. Vodní a zejména větrné elektrárny naopak proti fotovoltaice dlouhodobě výrazně zaostávají. Loni nebyla v České republice postavena žádná nová větrná elektrárna, stejně jako v roce 2021.

 

OKD koupí teleskopické stojky za 70 milionů

2. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgTěžební společnost OKD investuje 70 milionů korun do nákupu důlních teleskopických stojek, které pomohou zvýšit efektivitu práce i bezpečnost. Teleskopické stojky pro OKD vyrábí na míru polská společnost a jsou ze speciální oceli s vysokou pevností. Novinářům to sdělila mluvčí společnosti Bára Černá Dvořáková

 

Kamen na uhlí ubývá. Ale jen pozvolna

1. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8587116-thinking-smiley.jpgV Olomouckém kraji se v letech 2011 až 2021 snížil počet domácností vytápěných kamny na uhlí, koks a uhelné brikety, naopak přibylo kotlů spalujících plyn, dřevo a další biomasu, elektrických topidel i domácností napojených na kotelnu mimo dům. ČTK informaci získala z výsledků sčítání lidu, domů a bytů, které v roce 2021 provedl Český statistický úřad.

 

Globální poptávka po uhlí zůstane letos poblíž loňské rekordní úrovně

31. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_13755045-smiley-emoticons-face-vector---falling-in-love.jpgGlobální poptávka po uhlí se loni vyšplhala na rekord a letos patrně zůstane poblíž této úrovně. Ve své zprávě to uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Pokles zájmu v Evropě a ve Spojených státech podle ní vykompenzuje silný růst v Asii

 

Pěgřímek: Ekonomický tlak proti uhlí nástup nové energetiky nezrychlí

28. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

hladovy_smajlik.pngNa dotazy iUHLI.cz politicky velmi korektně odpovídal Ivo Pěgřímek, generální ředitel Severočeských dolů, které jsou členem skupiny ČEZ. Přesto je z jeho odpovědí patrné, že bez fosilních paliv zatím neumíme zajistit své energetické potřeby.

 

Současný systém, kdy se doly po těžbě zaplaví, je překonaný. V regionu není dostatek vody, říká šéf těžařů Sev.en

27. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgOd 70. let se plánovalo, že po skončení těžby se doly řízeně zatopí. Teď se má praxe změnit – část jámy se nechá ladem a její proměna bude na přírodě.