Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Politici ve světě prudce brzdí dekarbonizační úprk

21. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

16515888-smajlik-smajlik-mysleni.jpgStále více politiků přiznává, že je potřeba z klimatických slibů slevit. Ať už se jedná o spalovací motory, využívání uhlí, nebo o zavádění nových uhlíkových daní. To, co vypadá dobře na papíře, totiž v praxi často nefunguje. Vlády proto musejí řadit „zpátečku“ a brát zpět své předchozí zelené sliby., napsal Týdeník HROT.

 

Realizace strategických projektů v uhelných regionech se blíží

20. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgCelkem šest strategických projektů Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST) LERCO, Černá kostka, CEPIS, REFRESH, TPA a POHO park z Moravskoslezského kraje již prošlo hodnocením výběrové komise a první z nich – Černá kostka včera získala rozhodnutí o poskytnutí dotace. Může tedy na svůj záměr začít čerpat dotační podporu. Další schválené projekty by měly obdržet rozhodnutí ještě do konce tohoto roku. Z celkem 32 projektů z Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje se zatím přihlásilo do výzvy s termínem ukončení do tohoto roku 17 z nich. OPST se zaměřuje na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. Cílem podpory je umožnit regionům a lidem řešit sociální, hospodářské a environmentální dopady zelené modernizace.

 

Dovážené LNG je pro klima mnohem škodlivější než uhlí

16. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_4430860_xs.jpgPodle nové americké studie je výroba energie z dováženého zkapalněného zemního plynu (LNG) pro klima mnohem škodlivější než spalování klasického uhlí. „Absolutní emise skleníkových plynů z LNG jsou v nejhorším případě o 274 % vyšší než emise z uhlí,“ uvádí se v dosud nepublikované analýze, kterou vypracoval Robert W. Howarth z Cornellovy univerzity zabývající se výzkumem metanu.

 

OBRAZEM: POHO Park Gabriela u Karviné dostal od kraje zelenou

15. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

16215396-smajlik-ukazujici-v-znameni.jpgZbývá už jen souhlas Ministerstva životního prostředí a proměna bývalého Dolu Gabriela u Karviné může začít. Regionální stálá konference Moravskoslezského kraje minulý týden odsouhlasila postup projektů TPA – Inovační centrum pro transformaci vzdělávání, REFRESH a také projektu POHO Park Gabriela k čerpání evropských peněz z Fondu pro spravedlivou transformaci.

 

Historii dolu 9. květen přibližuje nová knížka, pokřtili ji v Horní Suché

14. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8943042-okay-smiley.jpgBývalí ředitelé šachet pokřtili v klubovně kroužku krojovaných horníků v Horní Suché knížku o Dole 9. květen.

 

Společnost OKD poskytla Nadaci OKD dar ve výši 58 milionů korun, většinu peněz rozdá obcím

13. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgDíky mimořádně příznivým výsledkům v loňském roce poskytla společnost OKD své nadaci finanční dar ve výši 58 milionů korun. Z velké části poputují peníze do měst a obcí, které jsou ovlivněny těžbou. Peníze poputují i tam, kde zaměstnanci OKD žijí. Se svým projektem tak uspěla třeba obec Petrovice u Karviné.

 

Karviná Doly: postmontánní krajina česko-polského pomezí

10. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

hladovy_smajlik.pngKarviná a její okolí může sloužit jako učebnicový příklad území, které opakovaně prodělalo velmi rychlé a dramatické změny ve využití, v celkové krajinné struktuře a v krajinných funkcích spojené nejprve s bouřlivým rozvojem těžby černého uhlí a posléze s útlumem a ukončením těžby.

 

Beneš: Uhlí může nahradit jen plyn

9. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgJestliže se vypnou uhelné elektrárny, tak v tu chvíli v ČR bude chybět něco mezi čtyřmi až pěti tisíci megawatt (MW) řiditelných zdrojů. To znamená takových, které vyrábějí přesně v době, kdy potřebujete. Což nejsou obnovitelné zdroje, které vyrábějí jen, když to zrovna podmínky dovolují. Jediné, co nám krátkodobě umožní nahradit uhlí, jsou plynové elektrárny. V rozhovoru pro ČRo Plus to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš.

 

Technická likvidace Dolu ČSM potrvá nejméně tři roky

8. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgVedení společnosti OKD svolalo v říjnu do kulturního domu na severní lokalitě stonavské šachty poradu hlavních předáků a vedoucích úseků pro vyhodnocení uplynulého třetího čtvrtletí i podání výhledu na další období. Probíralo se například pokračování Dolu ČSM v těžbě a jeho budoucnost po ukončení těžby.

 

Palička: Zavřít uhlí a chtít dovážet elektřinu je zhovadilost

7. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1682.jpgPokud chce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zavřít uhelné elektrárny a do spuštění nových zdrojů řešit zajištění dodávek dovozem z Německa, je to zhovadilost. V rozhovoru pro magazín Horník Geolog Naftař to řekl předseda hornických odborů Rostislav Palička.